Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се зарече да напусне политиката, ако някой член на основната опозиционна партия в Република Северна Македония гласува за вписване на българите в Конституцията на страната, пише вестник "Нова Македония“. Това на практика би вързало ръцете на Скопие в преговорите с България, защото задължително за внасяне на промени в Основния закон са нужни гласовете на две трети от депутатите в Събранието, което означава, че те ще трябва да бъдат подкрепени от народни представители на ВМРО-ДПМНЕ.

Коментирайки съобщенията за откриването на нов български клуб в РСМ, Мицковски подчерта, че провокациите от страна на София ще продължат. На въпрос за новия документ, представен от българския служебен министър на външните работи и за хода на преговорите между РСМ и България, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ отговори, че целият процес е "предателски и сметкаджийски“, а македонската дипломация е капитулирала.

"Това е нокдаун за македонската дипломация. Предупредих, че ще има нови и нови искания от България. Тук ще предупредя за един процес, който правителството се опитва да води - "какво да правим, Европа ни принуждава това“. Това не е вярно. Европа не ни принуждава. Не трябва да се поддаваме на тази провокация. Европа има честни намерения, тя отвори вратите си за Македония, аз вярвам в тези честни намерения, но знам кой има нечестни намерения - правителството в София и това наше ненадеждно и корумпирано правителство, а единствената цел е асимилацията на македонския народ, тоест побългаряване. Това не е европеизация“, посочи политикът.

Според него неизменността на Конституцията е първата бариера.

"Въпреки че властта ще продължи с натиска и с твърденията, че е имало пратеници от ръководството. Няма такива. Тук искам да затворя тази тема – с цената на моята професионална и политическа кариера такива хора няма, гарантирам. Ако някой гласува, ще напусна, ще напусна политиката и никога повече няма да се занимавам с политика, ако, докато съм председател, Конституцията бъде променена при тези условия“, подчерта Мицковски.

Относно "провокациите“, той е категоричен, че те ще продължат, особено когато в България има избори.

"Провокациите ще продължат, докато ги има тези хора. Като се има предвид, че сега има избори в България, ще видим още много подобни провокации, а нашите ще мълчат и ще викат "в България има избори и затова е така“, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Той отново повтори, че страната върви към бездната и затова, според него, в РСМ трябват предсрочни избори.

Превод и редакция: Иван Христов