Органите на реда в Хонконг са задържахали 6400 души в хода на мащабна специална операция срещу триадите и други организирани престъпни общности, предава ТАСС, като се позовава на съобщение на местната полиция.

Специалната операция е проведена в периода от 12 юни до 21 септември с участието на правоприлагащите органи на съседната провинция Гуандун и специалния административен район на Китайската народна република Макао. В нея са участвали общо 83 000 полицаи, като са извършени претърсвания на 3 100 обекта.

Служителите са иззели пари в брой на стойност 12 милиона хонконгски долара (около 1,54 милиона долара), както и оръжия, марихуана, кетамин, кокаин, метамфетамин, хероин и други наркотици на обща стойност над 350 милиона хонконгски долара (около 44,87 милиона долара).

Задържаните са заподозрени в нанасяне на вреда на здравето, притежание на оръжие, организиране на нелегален хазарт и проституция, контрабанда на наркотици, пране на пари, организиране на престъпна общност и други престъпления. Както се отбелязва в полицейския доклад, най-младият от задържаните е на 10 години, а най-възрастният - на 85 години.

Триадите са транснационални организирани престъпни общности в Китай и китайската диаспора в чужбина. Тези групи обикновено се занимават с рекет, хазарт и трафик на наркотици и са най-активни в Южен Китай, Хонконг и Макао, Тайван и Югоизточна Азия.