Зоологическа градина в Южна Корея организира прощално парти в неделя за Фу Бао, първата гигантска панда, родена в страната, преди завръщането на любимото животно в Китай, пише Reuters.

Фу Бао, женска панда, чието име в превод означава "Щастливото съкровище', привлече голям брой фенове от раждането си през юли 2020 г. в увеселителния парк Everland, разположен на юг от Сеул.

Тя трябва да се върне в китайската провинция Съчуан през април, след като прекара месец под карантина. Хиляди посетители се наредиха на опашки и се бориха със студа в неделя сутринта, за да присъстват на прощалното събитие, като мнозина заявиха, че пандата ще им липсва много, след като замине за Китай.

Родителите на малкото, Фу Бао, пристигат в Южна Корея през 2016 г. от китайската провинция Съчуан, домът на големите панди, като част от "панда дипломация“, насърчавана от Китай.

Миналия юли Фу Бао роди близнаци в Южна Корея. Женските панди могат да забременеят само веднъж годишно и само за ограничен период от живота си, а малките имат много малък шанс за оцеляване, тъй като често се раждат преждевременно, обикновено с тегло под 200 грама.

Много от хората, които са посетили парка, за да се сбогуват с пандата споделят, че тя им е помогнала в трудни моменти. Една от жените на опашката дори е споделила пред репортерите на британската агенция, че Фу Бао и е помогнала да се излекува от заболяване.