Десетки хиляди хора излязоха на протест в Истанбул с искане за забрана на ЛГБТК+ организациите в страната, предава Associated Press, като подчертава, че демонстрацията е била най-голямата по рода си в Турция досега.

Организаторите на "Великия семеен митинг“  твърдят, че са събрали подписите на повече от 150 хил. души, които настояват за въвеждането на забрана за "ЛГБТК+ пропагадата“. По думите им подобно съдържание се разпространява чрез "Нетфликс“, социалните мрежи, изкуството и спорта.

"Хората дойдоха, въпреки дъжда, за да защитят децата си, бъдещите поколения“, цитира агенцията думите на един от участниците в шествието, който призова турското правителство да вземе мерки по въпроса.

Медията припомня, че ЛГБТК+ парадите са забранени в Турция от 2015 г. насам.

Демонстрацията отприщи поредица оплаквания от правозащитници и представители на ЛГБТК+ общността, които на свой ред поискаха от властите да не допускат провеждането на подобен вид шествия. Някои от организациите дори изразиха опасения от ескалация на насилие срещу представителите на ЛГБТК+ общността в страната.