Десетки хиляди хора се стекоха към Червения площад в Москва, стискайки в ръка червени билети с надпис "Една страна, едно семейство, една Русия“.QR кодът им осигурява възможност да наблюдават концерта тази вечер, който отбелязва годишнината (технически, 30 септември) от обявеното от руския президент Владимир Путин "анексиране“ на четири украински региона, "пълен контрол над които той не е държал нито тогава, и все още не и сега“, коментира британският телевизионен канал Sky News.

"Може би затова Кремъл каза, че той няма да излезе на сцената тази вечер, въпреки че това, което казват, и това, което се случва след това, не е непременно свързано“, продължава телевизията в материала си.

Путин ще изнесе реч по телевизията в събота, за да поздрави нацията за това "повторно обединение“. Медията твърди, че на повечето хора на Червения площад им е било наредено от работодателите да присъстват на празничния концерт.

Почитана от времето традиция в Русия, датираща от съветско време, е държавните компании да превозват своите работници с автобуси за големи патриотични събития.

Студентите също биват карани да взимат участие в подобни мероприятия. "Чухме една група жени, които работят в детска градина, да казват, че ще им платят 5000 рубли (около 95 лева), за да дойдат. Те смятаха, че просто трябва да сканират QR кода си, за да го докажат. "За 5000 рубли бихме подкрепили всичко“, шегува се една от тях“, се продължава в статията.

Това е една от причините толкова много руснаци да не вярват, че хората някога са присъствали на митингите на Алексей Навални по собствено желание.

"Трудно е да се повярва, че на хората не се плаща да посещават демонстрации или публични събирания, когато това е приета част от културата и е било от незапомнени времена. И разбира се, целта на всичко това са снимките, които ще бъдат излъчени в цялата страна по държавната телевизия. Щастливи усмихнати руснаци, развяващи знамето, празнуващи анексия, която няма никакво основание съгласно международното право, де юре или де факто. Но в тази страна на дим и огледала какво ли значение има това“, отбелязва медията.