Хиляди фермери от цяла Гърция се събраха на централния площад "Синтагма“ в Атина във вторник, като паркираха трактори пред парламента в най-големия си протест срещу нарастващите разходи на поминъка, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Полицията изчислява, че най-малко 8000 фермери със 130 трактора са се присъединили към протеста, който е част от поредица сходни акции на недоволството във Франция, Белгия, Нидерландия, Полша и Италия.

В допълнение към справянето с високите енергийни и производствени разходи, гръцките фермери казват, че са засегнати сериозно от климатичните промени - непредсказуемите наводнения, както и екстремните горещини и горските пожари правят отглеждането на култури още по-трудно.

Водещи членове на главната опозиционна партия СИРИЗА, включително нейният лидер Стефанос Каселакис и депутатите Сократис Фамелос и Павлос Полакис, присъстваха на протеста. В него се включи и група от 15 депутати от ПАСОК.

В изявления на митинга Каселакис заяви: "Фермерите се борят да оцелеят. Потребителите се борят за оцеляване. Има картел по средата, посредници и олигополи. Държавата трябва да се намеси незабавно. Стига с тези подигравки. Данъкът върху земеделските горива трябва да бъде окончателно премахнат. Трябва да има таван за тази за електроенергията. Трябва да има поне регулация на дълговете, за да не загубят тези хора земята си. Простите неща трябва да се правят незабавно“.

Други профсъюзи се присъединиха към протестите под мотото "Работници и фермери, обединени в един юмрук“.

Синдикатите на фермерите водят преговори с консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис от седмици, настоявайки за повече компенсации, но казват, че обявените досега мерки не стигат достатъчно далеч, за да отговорят на опасенията им.

"Това е отговорът на предложението на правителството“, подчерта 49-годишният фермер Димитрис Матсиотас, един от участниците в митинга в Атина.

"Животновъдството умря днес“, гласеше плакат, поставен на един от тракторите заедно с черен ковчег, прикрепен към предната част на машината. Фермерите минаха с коли по улиците на столицата, натискайки клаксоните си под аплодисментите и махането на минувачите.