Хиляди души излязоха на шествие по улиците на Лисабон, за да протестират и да поискат по-добър жизнен стандарт, тъй като високата инфлация затруднява още повече хората да управляват разходите си, пише Daily Sabah.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, като правителствени данни сочат, че повече от 50% от работниците са печелили по-малко от 1000 евро на месец миналата година. Минималната месечна заплата е 760 евро.

Цените на жилищата в Португалия се повишиха с 18,7% през 2022 г., което е най-значителното увеличение от три десетилетия, а наемите също скочиха значително отчасти поради спекулативния имотен балон.

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-нежизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords. Инфлацията в Португалия от 8,3% изостри проблема.

На протеста, организиран от движението "Честен живот“, Витор Давид, 26-годишен програмист, отбеляза, че би искал да се върне в Лисабон един ден, но сега му се налага да живее далеч, тъй като наемането на жилище в града е много скъпо.

"Идва момент в живота ни, в който нямаме надежда. Трудно е“, изтъкна той и добави, че вече е обмислял да се премести в по-богата европейска страна.

Официалните данни показват, че около 20% от португалците живеят в чужбина.

"Тук сме, за да се чуе гласът ни“, подчерта Хосе Рейс, който наскоро е завършил университет, но все още е безработен.

Движението "Честен живот“, създадено от хора, живеещи в по-бедните покрайнини на Лисабон, посочва, че продължаващата криза на разходите за живот е засегнала най-тежко онези, които вече са били най-уязвими още преди инфлацията да скочи.

Те искат по-високи заплати, таван на цените на стоките от първа необходимост и действия на правителството по отношение на жилищата.

Португалия обяви масивен пакет от мерки за справяне с жилищната криза миналата седмица, а правозащитни групи подчертаха, че предложенията няма да означават малко, ако властите продължат да насърчават други политики за привличане на богати чужденци в страната, като въведената през октомври Visa за цифрови номади.