Хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия в знак на протест срещу скока на наемите и цените на жилищата във време, когато високата инфлация прави още по-трудно за хората да плащат сметките си, предава Reuters.

"Днес има огромна жилищна криза“, заяви Рита Силва от жилищната група Habita на протеста в Лисабон. "Това е извънредно  положение.“

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, като правителствени данни показват, че повече от 50% от работниците са печелили по-малко от 1000 евро на месец за миналата година. Минималната месечна заплата в Португалия е 760 евро.

Наемите в Лисабон, атрактивна за туристите дестинация, са скочили с 65% от 2015 г. насам, а продажните цени са скочили със 137% през този период, показват данни на Confidencial Imobiliario, който събира данни за жилищата. 

Наемите са се увеличили с 37% само миналата година, повече отколкото в Барселона или Париж, според друга компания за данни за недвижими имоти Casafari.

Положението е особено тежко за младите.

Средният наем на едностаен апартамент в Лисабон е около 1350 евро, показва проучване на жилищния портал Imovirtual.

Правителство в Португалия обяви миналия месец жилищен пакет, който, наред с други мерки, сложи край на спорната схема "Златна виза“ и забрани новите лицензи за имоти на Airbnb, но критици заявяват, че това не е достатъчно за понижаване на цените в краткосрочен план.

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-нежизнеспособен град за живеене в света, според проучване на застрахователните брокери CIA Landlords. Настоящият процент на инфлация в Португалия от 8,2% изостря проблема.