Хиляди религиозни и десни активисти преминаха в неделя през сръбската столица, призовавайки властите да забранят планирания за следващия уикенд гей-парад, съобщи Reuters.

Протестиращите, които носеха огромно сръбско знаме, включваха и групи, които крещяха лозунги в подкрепа на дългогодишния съюзник на Сърбия - Русия, както и на националистически и крайно десни каузи.

Колона от мотоциклетисти, които подкрепят политиката на руския президент Владимир Путин и руската инвазия в Украйна, запалиха двигателите си в подкрепа на тълпата, която тръгна към белградската катедрала "Свети Сава" за молитва.

В своята проповед главата на Сръбската православна църква, патриарх Порфирий, заяви, че събитието EuroPride застрашава традиционните семейни ценности.

"Те искат да осквернят светостта на брака и семейството и да наложат противоестествен съюз като заместител на брака", каза той пред множеството.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в събота, че е имало заплахи срещу шествието и от полицията зависи дали то да бъде спряно.

ЛГБТ и правозащитни групи многократно заявиха, че ще участват в шествието следващата събота, дори ако властите го отменят.

Хомосексуалният секс е разрешен в Сърбия, но еднополовите бракове не са разрешени, а активистите казват, че ЛГБТ хората са изправени пред враждебност и дискриминация.

В миналото сръбските правителства са забранявали гей-парадите, а някои от събитията в началото на 2000 г. бяха белязани от насилие.

Мнозина от неделната тълпа развяваха руски знамена, което е израз на подкрепа за Москва в страна, в която правителството се опитва да балансира между амбицията си да се присъедини към Европейския съюз и дългогодишните си връзки с Русия и Китай.

Брюксел заяви, че Сърбия трябва да извърши редица реформи, за да стане член на ЕС, включително да подобри върховенството на закона и положението с правата на човека и малцинствата.