Хиляди чехи протестираха днес в Прага срещу действията на правителството във връзка с рязкото повишаване на цените на енергията, което се отрази на джоба им с наближаването на зимата, предаде Reuters.

Демонстрацията на националния празник на централния площад в Прага, организирана от редица крайнодесни партии, последва подобен протест по-рано през септември, който събра десетки хиляди души.

Групата на организаторите "Чехия на първо място!" се противопоставя на Европейския съюз и НАТО и призовава централноевропейската държава с население от 10,7 млн. души да бъде военно неутрална.

Чешката република е член на ЕС и НАТО.

Протестиращите държаха плакати като "Край на комедията" и много от тях развяваха чешки знамена, когато слънцето се появи след сутрешния дъжд.

"Чешкият народ се надигна и си връща страната", заяви един от организаторите, откривайки протеста, който беше предаван онлайн на площади в други градове.

"Едно правителство има две задължения: да гарантира нашата сигурност и икономически просперитет. Това правителство не изпълнява нито едно от тези задължения", каза той.

Високите цени на енергията оказват натиск върху правителствата в цяла Европа да смекчат ефекта от нарастващите разходи за енергия за потребителите и предприятията.

Този месец дясноцентристкото правителство на министър-председателя Петр Фиала прие редица мерки, включително финансова помощ за предприятията и пределни цени на електроенергията за домакинствата.