Бившият държавен секретар на САЩ, 75-годишната Хилари Клинтън се обърна към руския президент Владимир Путин, като го обвини в разширяването на НАТО, съобщава Reuters.

"Защита на демокрацията в Украйна, разширяване на НАТО... Между другото, жалко е, Владимир, но ти сам си причини това“, заяви Клинтън, предизвиквайки смях и аплодисменти. "Винаги сме казвали: "Хората не са принудени да се присъединят към НАТО. Хората избират и искат да се присъединят към НАТО“.

Клинтън изрази и неприязънта си към политиката на бившия си съперник, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като благодари на държавния секретар Антъни Блинкен за възможността да говори в Белия дом във връзка с разкриването на нейния официален портрет.

От Кремъл вече коментираха изявлението, посочва Reuters. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков припомни, че Клинтън преди това е била известна в Русия с опитите си да обърне всичко с главата надолу; по-специално през 2009 г. тя объркала надписа "рестартиране“ на американо-руските отношения с "претоварване“.

"Ясно е, че това вероятно не е умишлена грешка, но е много значима“, отбеляза Песков. "Може би е необходимо да напомним на г-жа Клинтън за многобройните вълни на разширяване на НАТО и приближаването на военната инфраструктура на Алианса към нашите граници“.