Хенкел подписа споразумение за продажба на своите бизнес дейности в Русия на консорциум от местни финансови инвеститори, съобщиха от пресслужбата на компанията.

"През април 2022 г. Хенкел обяви решението си да напусне Русия.

Консорциумът, който придобива бизнес дейностите на Хенкел в Русия, включва Augment Investments, Kismet Capital Group и Elbrus Services. Всички придобиващи имат установени и дългогодишни бизнес отношения в западни страни и не са обект на санкции от ЕС или САЩ.

Договорената покупна цена възлиза на 54 милиарда рубли (1.18 милиарда лева), което съответства на около 600 милиона евро. Съответните руски власти вече са одобрили сделката; окончателното затваряне все още предстои", съобщиха от Хенкел.

Русия подготви нов данък към чуждестранните компании, които се готвят да се изтеглят от страната, в допълнение към изискването да продават с 50% отстъпка и да получат разрешение от правителството да напуснат местния пазар.

Данъкът върху неочакваните печалби, който се въвежда в Русия, ще се прилага и за тези, които подготвят споразумение за напускане.