Военен хеликоптер със седем души е изчезнал в сряда близо до границата на Гвиана с Венецуела, като властитеобявиха, че в района е имало лошо време и подчертаха, че няма индикации, че може да е бил ударен от вражески огън, след като напрежението между страните ескалира, пише Associated Press.

Двама членове на екипажа на борда на хеликоптера са водили петима висши офицери на инспекция на войските, охраняващи граничната зона, която Венецуела твърди, че е своя, според командващия гвианската армия бригаден генерал Омар Хан.

Венецуелски войски с тежко оборудване и машини се струпват на границата през последните седмици, което доведе до спекулации за предстояща инвазия. Президентът на Гвиана Ирфаан Али заяви по-рано в сряда, че предприема всички необходими стъпки, за да защити страната си.

Хан отбеляза пред репортери късно в сряда, че отбранителните сили на Гвиана са изгубили контакт с чисто новата машина Bell 412 EPI, след като е излетяла от селището Олив Крийк в Западна Гвиана след спиране за презареждане.

Попитан дали самолетът е бил свален, докато е летял в планинския и силно залесен район, Хан заяви, че няма индикации това да се е случило.

"Нямаме никаква информация, която да предполага, че е имало полет на венецуелски самолет в този район“, отбеляза той. "Не искам да навлизам в спекулации. Нашият приоритет е да спасим живота на нашите офицери и редици“.

По думите му, правителството на САЩ ще помогне с търсенето, когато то бъде подновено в четвъртък.

Изчезването на самолета на около 50 километра източно от венецуелската граница идва на фона на засилване на напрежението между Гвиана и Венецуела заради региона Есекибо, който е богат на полезни изкопаеми и се намира близо до големи петролни находища. Венецуела твърди, че регионът е неин, като настоява, че е част от страната от времето на испанското управление.

Гвиана твърди, че границата, определена от международни арбитри през 1899 г., е правилната.

В неделя президентът на Венецуела Николас Мадуро проведе референдум, на който венецуелците одобриха претенциите му за суверенитет над Есекибо. След това във вторник Мадуро заяви, че незабавно ще предостави оперативни лицензи за проучване и експлоатация в Есекибо и нареди създаването на местни филиали на венецуелски публични компании.

Президентът на Гвиана, запитан дали е поискал военна помощ в спора с Венецуела, отбеляза, че правителството му се обръща към съюзници и регионални партньори, с някои от които Гвиана има споразумения за отбрана, за да защити Есекибо. Регионът заема две трети от страната.

"Приемаме тази заплаха много сериозно и предприехме редица предпазни мерки, за да гарантираме мира и стабилността в този регион“, увери Али в краткото телефонно интервю.

"Ако Венецуела продължи да действа по този безразсъден и авантюристичен начин, регионът ще трябва да отговори“, предупреди той. "И именно това е, което изграждаме. Ние изграждаме регионален отговор“.

Венецуела има най-големите доказани запаси от петрол в света, но години на лошо управление и икономически санкции, наложени от САЩ срещу правителството на Мадуро, навредиха на PDVSA и дъщерните й дружества.

Мадуро обяви създаването на всеобхватна отбранителна оперативна зона за спорната територия. Това би било подобно на специални военни команди, които действат в определени региони на Венецуела.

"Съобщенията на Венецуела са в пълно нарушение на международното право“, посочва Али. "И всяка страна, която толкова открито се противопоставя на важни международни органи, трябва да тревожи не само Гвиана, но и целия свят“.

Гвиана очаква да повдигне въпроса на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в сряда.

Президентът отбеляза в изявление късно във вторник, че администрацията му се е свързала със САЩ, съседна Бразилия, Обединеното кралство, Франция, генералния секретар на ООН и Южното командване на САЩ, което наблюдава военните операции в Централна и Южна Америка и Карибите.

Правителството на Венецуела осъди изявлението на Али, обвинявайки Гвиана, че действа безотговорно и твърди, че е дала зелена светлина на Южното командване на САЩ да навлезе в района на Есекибо.

Венецуела призова Гвиана да възобнови диалога и да остави настрана своето "непостоянно, заплашително и рисковано поведение“.

Дипломатическата борба за района на Есекибо се е разгаряла през годините, но се засили през 2015 г., след като ExxonMobil обяви, че е открил огромни количества петрол край бреговете му.