Представители на администрацията на САЩ предупредиха Израел, че отношенията между двете страни може да се влошат, ако политиката на израелските власти по отношение на управлението на териториите в Западния бряг се промени, пише вестник Haaretz.

Според източници на изданието високопоставени служители във Вашингтон по-специално са загрижени за възможна промяна в статута на израелската гражданска администрация на Западния бряг, чиито правомощия в новото израелско правителство може да бъдат прехвърлени от Министерството на отбраната на други отдели. Американската страна вече предупреди Израел, че подобен ход може да навреди на отношенията между САЩ и Израел и да усложни сътрудничеството между двете страни по въпроси на регионалната сигурност, включително въпроса за Иран, пише Haaretz.

Източниците отбелязват, че американски официални лица следят отблизо хода на преговорите за сформиране на нов кабинет в Израел, където крайнодясната "Партия на религиозния ционизъм“, която вече е постигнала коалиционно споразумение с партията "Ликуд“ на Бенямин Нетаняху, изисква да прехвърли контрола върху гражданската администрация на своите политици. Този орган отговаря за плановете за заселване на Западния бряг.

Американски служители предупредиха израелските си колеги през последните седмици да не прехвърлят цивилната администрация от Министерството на отбраната към други агенции, казаха източници на Haaretz, подчертавайки, че САЩ и други държави биха могли да тълкуват подобна "промяна в политиката за заселването Западния бряг като едностранно анексиране“.

Събеседници на Haaretz, които са запознати със съдържанието на разговорите между американски и израелски официални лица, отбелязват, че подобна "анексия", при която местните палестинци на Западния бряг ще бъдат лишени от избирателни права в сравнение с еврейските заселници, ще доведе до факта, че САЩ може да започнат да разглеждат ситуацията, която се развива там, през призмата на расовата дискриминация, сравнявайки случващото се с Апартейда.

Освен това източниците на изданието отбелязват, че евентуална промяна в политиката на Израел спрямо Западния бряг може да се възприеме във Вашингтон "като шамар в лицето на САЩ и техния президент Джо Байдън“. "Това потенциално може да доведе до сериозно влошаване на отношенията между двете държави, което може да навреди на подготовката на Израел за атака срещу Иран“, предупреждава Haaretz. Американски служители, пише вестникът, предупредиха израелските си колеги, че еврейската държава, при негативен сценарий, "може да загуби най-важния си съюзник за своята сигурност", добавяйки, че Израел, според тях, "не може да се справи с предизвикателствата за сигурността, пред които е изправен без подкрепата на САЩ“.