Правозащитната организация Human Rights Watch предупреди хомосексуалните фенове да не пътуват до Катар за световното първенство по футбол, съобщава баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираното издание в Германия.

Най-добре е да не ходят в емирството, предупреди Венцел Михалски, директорът на германския клон на Human Rights Watch, в рамките на бизнес форум във Фридрихсхафен. Посланието на Катар към гостите и туристите да се придържат към традициите на страната може да се разбира като "очарователно поднесено предупреждение“, но в крайна сметка реалността е друга, подчерта Михалски. 

Той изрази увереност, че едва ли ще се случи "нещо голямо“ по отношение на хомосексуалните, защото "целият свят ще гледа“ и допълни, че западните фенове все пак може да гледат футболните срещи на живо в Катар, стига да спазват обичаите и законите на страната. "Но няма гаранция“, допълни правозащитникът, припомняйки, че в Катар може да се говори за "тотално следене“.

В емирството хомосексуализмът е незаконен и се наказва с до седем години затвор. Посланикът на Катар в Германия призова за справедливо отношение към страната му като домакин на Световното първенство по футбол по време на конгрес на Германския футболен съюз за положението с човешките права, който се проведе в понеделник. Ситуацията в Катар "все още не е идеална“, призна Абдула Мохамед ал Тани.