"Никой не знае колко от израелските заложници, взети от групировката ХАМАС, са все още живи", е заявил Осама Хамдан, член на политическото крило на ХАМАС пред CNN.

"Нямам представа за това. Никой няма и най-малка представа за това", заявява Хамдан в отговор на въпрос на американските журналисти.

От своя страна лидерът на израелската опозиция Бени Ганц заяви, че Израел знае колко заложници в Газа са все още живи.

"Знаем достатъчно близко число", коментира той в отговор на същия въпрос.

CNN отбелязва, че съдбата на 120-те заложници, които остават в Газа, е "от решаващо значение" за всяко споразумение за Газа. Хамдан подчертава, че ключово за ХАМАС е окончателното прекратяване на военните действия и изтеглянето на всички израелски войски от Газа.

Той отбелязва, че ХАМАС има опасения, че "израелците искат прекратяване на огъня само за шест седмици и след това ще се върнат към войната".

Различни медии отбелязват, че САЩ, Египет и Катар все още се опитват да окажат натиск върху ХАМАС да се съгласи на прекратяване на огъня по схема, представена от американския президент Джо Байдън.

Ден по-рано ХАМАС заяви, че е "демонстрирал необходимата позитивност на всички етапи на преговорите" за постигане на "всеобхватно и приемливо споразумение, основано на справедливите искания на неговия народ".