Ръководителят на Националната банка на Полша Адам Глапински, в публикувано в сряда интервю пред Gazeta Polska, обвини Германия, че крои планове за "връщане на земите“, които немците предават на полската държава след Втората световна война и подчиняване на разположените на територията между Германия и Руската федерация страни.

"В момента Германия може да е в известен хаос, но това не е хаосът, който би попречил на реализацията на основните национални интереси, които Германия питае в продължение на няколко десетилетия. Преди това целта бе сливането на германските държави или поглъщането на ГДР, тоест бившата съветска окупационна зона, и от момента, в който тази задача бъде изпълнена, връщането под една или друга форма на техните бивши земи, които сега са в пределите на полските граници и подчиняването на целия пояс от държави между Германия и Русия“, заяви той.

Според Глапински "такава е представата на Германия за баланса в Европа на бъдещето“. "Излизането на Великобритания от ЕС отвори пътя за реализацията на този сценарий – функционирането на баланс в Европа, основан на сътрудничеството на две империи: руската и германската, като страните по средата попадат в сферата на влияние и на двете сили“, отбелязва още гуверньорът на Националната банка на Полша.

По думите му, за да постигне тази цел, Германия подкрепя бившия премиер на Полша, бивш председател на Европейския съвет, а сега един от най-големите лидери на полската опозиция Доналд Туск.

"Вероятно му е било обещано, че ще получи поста ръководител на Европейската комисия за подкрепа на проекта за супердържава. Изпълнението на задачата трябва да започне със свалянето на полското правителство и въвеждането на еврото у нас“, обяснява още Галпински. "За поляците това означава спад в стандарта на живот и отказ от стремежа да догонят западноевропейските страни по отношение на благосъстоянието“, обобщава той.

Превод и редакция: Иван Христов