Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, в светлината на въздушната операция на Турция в Северен Ирак и Сирия, призовава всички страни за сдържаност и край на ескалацията. Това каза на брифинг в понеделник заместник-представителят на ръководителя на световната организация Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме всички да спазват международното право, включително международното хуманитарно право. Искаме всички атаки да спрат и призоваваме всички страни да проявят сдържаност", каза той.

В нощта срещу 20 ноември турските въоръжени сили проведоха въздушна операция "Нокът-меч“ в Северен Ирак и Сирия, в резултат на която бяха унищожени 89 цели. Според министерството на отбраната ударите са били нанесени по бази на забранената в Турция, ЕС и САЩ Кюрдска работническа партия (ПКК) и формирования на сирийските кюрди.

На 3 ноември в Истанбул беше извършен терористичен акт, в резултат на който бяха убити шестима души и над 80 бяха ранени. Според разследващите в атаката са участвали ПКК и кюрдските "Сили за народна самоотбрана" в Сирия.