Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин "път напред, насочен към подобряване, удължаване и разширяване" на сделка, позволяваща безопасен черноморски износ на украинско зърно, заяви говорител на ООН, цитиран от Reuters.

Гутериш очерта предложението си в писмо, което помоли руския външен министър Сергей Лавров да предаде на Путин, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак в изявление след срещата на Гутериш и Лавров в Ню Йорк.

Лавров не отговори на въпроси на влизане или излизане от 90-минутната среща с Гутериш. Гутериш взе под внимание опасенията на Русия относно собствения й износ на зърно и торове, заяви Хак.

"Той предостави подробен доклад за вече постигнатия напредък в това отношение и повтори ангажимента на ООН да продължи да работи за справяне с оставащите проблеми“, посочи говорителят.

Лавров, цитиран от агенция ТАСС, заяви, че Москва ще проучи писмото.

"Генералният секретар говори за усилията, които полага, за да придвижи максимално руската част от тази сделка", отбеляза първият дипломат на Москва. "Засега напредъкът, честно казано, не е много забележим“.

Русия сигнализира, че няма да позволи сделката - сключена с посредничеството на ООН и Турция и договорена от Русия и Украйна през юли миналата година - да продължи след 18 май, тъй като списък от изисквания за нейния износ не е изпълнен.

Хак заяви, че писмото до Путин "взема предвид позициите, изразени наскоро от страните, и рисковете, породени от глобалната продоволствена несигурност". Той отбеляза, че подобни писма са изпратени и до Украйна и Турция.

Сделката имаше за цел да помогне за справяне с глобалната хранителна криза, която според служители на ООН се е влошила от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За да бъде убедена Русия да позволи на Украйна да възобнови износа на зърно от Черно море, беше сключен и отделен тригодишен пакт, в който ООН се съгласи да помогне на Русия да изнася храни и торове.

Лавров е в Ню Йорк, за да председателства две срещи на Съвета за сигурност на ООН в понеделник и вторник, тъй като Русия пое за един месец ротационно председателство на 15-членния орган.