Уставът на Организацията на обединените нации и представляваните от нея идеали в момента се намират под заплаха. Това заяви при откриването на дебатите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар Антонио Гутериш, цитиран от The Washington Post.

"Докато хората от всички краища на света се молят за помощ и надежда, международните действия по големите предизвикателства – от климата до конфликтите до устойчивото развитие – са парализирани от дисфункция и заложници на геополитическо напрежение“, заяви той.

Според Гутериш светът е в голяма беда. "Различията стават все по-дълбоки; неравенството се увеличава, предизвикателствата се разпространяват... Имаме нужда от надежда, имаме нужда от действия във всички области“, призова той.

Показвайки снимки на един от екипажите, транспортиращи украинска пшеница по море до бедни страни, генералният секретар отбеляза, че корабът и Черноморската инициатива за зърно са символ на надеждата.

"Той плаваше по Черно море с високо развято и гордо знаме на ООН. В основата си този кораб е символ на това, което светът може да постигне, когато действаме заедно... Това е многостранна дипломация в действие. Всеки кораб носи и една от най-редките стоки на настоящето: надежда“, отбеляза генералният секретар на ООН.

Представяйки годишния доклад за работата на организацията, Гутериш отбеляза: "Нямаме никакви илюзии. Ние сме в бурно море. На хоризонта е зима на глобално недоволство. Бушува криза на разходите за живот. Доверието се разпада. Нашата планета е в пламъци. Хората страдат, като най-уязвимите страдат най-много“.

Въпреки че международната общност има задължението да действа, "ние сме заседнали в колосална глобална дисфункция“, добави той.

Според генералния секретар международната общност не е готова или не желае да разреши драматичните проблеми на нашето време, които заплашват самото бъдеще на човечеството и съдбата на планетата.

Сред тези проблеми той посочи извънредната климатична ситуация, загубата на биоразнообразие, войната в Украйна, тежкото финансово състояние на развиващите се страни.

Генералният секретар изрази съжалението си, че светът е в опасност и е парализиран от политически разделения, които подкопават работата на Съвета за сигурност, международното право, доверието и вярата на хората в демократичните институции и всички форми на международно сътрудничество.

Във вторник, 20 септември, започна общият дебат на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, на който се изказват държавните лидери, правителствените ръководители, ръководителите на външните агенции на страните-членки на ООН.

Близо 150 държавни и правителствени ръководители са в последния списък на ораторите, голям брой, който отразява факта, че Обединените нации остават единственото място не само за изказване на техните възгледи, но и за частни срещи, за да обсъдят предизвикателствата в глобалния дневен ред, пише The Washington Post.

77-ата среща на Общото събрание на световните лидери се свиква под сянката на първата голяма война в Европа след Втората световна война – конфликтът между Русия и Украйна, който отприщи глобална продоволствена криза и отвори пукнатини между големите сили по начин, невиждан от времето на Студената война.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, традиционно първият говорител, призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна, защита на цивилните и "поддържане на всички канали за диалог между страните“. Той се противопостави на това, което нарече "едностранни“ западни санкции, като отбеляза, че те са навредили на икономическото възстановяване и са застрашили човешките права на уязвимите групи от населението.

Президентът на Сенегал Маки Сал, който председателства 55-членния Африкански съюз и се качи на подиума след това, призова за "деескалация“, спиране на военните действия и "договорно решение за избягване на катастрофалния риск от потенциален глобален конфликт“. Той призова за "посредническа мисия на високо ниво“ и каза, че Съюзът е готов да допринесе за такива усилия.

Кралят на Йордания Абдула II заяви, че пандемията, в комбинация с кризата в Украйна, е нарушила глобалните вериги за доставки и е увеличила глада. Много богати държави, които за първи път се сблъскват с празни рафтове за храна, "откриват истина, която хората в развиващите се страни знаят от дълго време – за да процъфтяват държавите, до масата на всяко семейство трябва да стигне достъпната храна“, заяви той.

"На глобално ниво това изисква колективни мерки за осигуряване на справедлив достъп до евтина храна и ускоряване на движението на основни стоки към нуждаещите се страни“, отбеляза Абдула.

Има едно изключение от личните изказвания. Въпреки възраженията на Русия и няколко нейни съюзници, Събранието гласува миналия петък да позволи на украинския президент Владимир Зеленски да запише предварително речта си поради причини извън неговия контрол - "продължаващото чуждестранно нахлуване“, което изисква от него да изпълнява своя дълг да защитава държавата си“. Обръщението му ще бъде показано в четвъртък сутринта българско време.