В близко време Гърция ще започне проучвания за находища на природен газ, които ще се извършват югозападно от полуостров Пелопонес и остров Крит от американската компания ExxonMobil. Това обяви министър-председателят на южната ни съседка в интервю за телевизионния канал Antena1 (ANT1).

"Страната ни, както многократно съм казвал, независимо от ангажимента си към бърз зелен преход, трябва да проучи дали в момента има възможност да добива природен газ, което ще допринесе не само за нашата енергийна сигурност, но и за тази на Европа. Следователно тези сондажи ще бъдат инициирани от ExxonMobil през следващите дни“, поясни Мицотакис.

Националната компания за управление на въглеводородите и енергийните ресурси (EDEIEP) обяви днес следващите стъпки в програмата за проучване на находища на природен газ в страната, с реализиране на 3D геофизични проучвания в северната част на Йонийско море и 2D геофизични проучвания в концесиите на запад и югозапад от Крит.

В съобщението се подчертава, че геофизичните проучвания ще бъдат извършени през настъпващите зимни месеци с цел минимизиране на въздействието върху околната среда и в съответствие с международните стандарти за опазване на околната среда.

Председателят на EDEIEP Рикард Скуфиас приветства напредъка и каза, че "гръцкият природен газ може да играе важна роля не само за Гърция, но и в подкрепа на по-широкия регион на фона на нарастващото търсене на енергийни ресурси в Европа и критичен момент за енергийната сигурност“.