Гърция е готова да блокира предложението на Европейската комисия за "коригиращ механизъм“ на цените на природния газ, което трябва да бъде представено на 27-те държави от Общността в рамките на деня. Вместо за механизъм, Атина ще настоява твърдо за овладяване на безпрецедентна енергийна криза, съобщава ексклузивно електронното издание на вестник Kathimerini.

Изпълнителният орган на ЕС обяви пред 27-те страни членки в понеделник, че не е възможно да се наложи таван на цената на газа, който няма да повлияе на дългосрочните договори или сигурността на доставките. Германия, най-голямата икономика в Блока, и Нидерландия също се противопоставят на идеята.

В отговор на развитието, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като я е помолил да постави на масата законодателство за таван на цените на природния газ в ЕС "възможно най-скоро“.

Според дипломатически източници 15-те страни членки, призоваващи за различни варианти на таван на цените, ще поискат от Комисията да представи законово предложение по време на петъчната среща на 27-те национални посланици в ЕС в Брюксел. Комисията вече е съставила проектодокумент, но не желае да предприеме официални действия, разкриват още източниците.

Провалът в опитите да се наложи таван на цените ще накара Гърция – и други държави – да блокират плановете за "механизъм за коригиране на цената на газа“, уверяват източниците.