Гърция затвори въздушното си пространство за авиационни полети от и до Беларус, съобщи атинският информационен портал pentapostagma.gr.

Медията публикува снимка на заповедта на Гръцката служба за гражданска авиация в тази връзка. В документа се посочва, че гръцките въздушни превозвачи и капитаните на самолети "не трябва да летят до Минският регион за полетна информация, освен ако използването на това въздушно пространство не се счита за необходимо за осигуряване на безопасна работа в случай на непредвидени обстоятелства“.

"Препоръчва се на чуждестранните въздушни превозвачи, летящи до ЕС, да избягват Минският регион за полетна информация“, се казва още в съобщението. За допълнителна информация се препоръчва справка с Директивата за безопасност на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) sd2021-02 (валидна от 21 декември 2022 г. до 21 март 2023 г.).

Ведомството също така отбелязва, че на самолети, експлоатирани от беларуски въздушни превозвачи, е "забранено да кацат на територията на Република Гърция, да излитат от нея или да прелитат над нея" през същия период. Изключение се прави за самолети при спешни случаи, хуманитарни и медицински полети.

Според pentapostagma.gr тази стъпка на Гръцката служба за гражданска авиация е свързана с нарастващи опасения относно възможното участие на Беларус във военни операции в Украйна.