Решение на отдел А1 на Върховния съд на Гърция изключва партията на Илиас Касидиарис от националните избори, това съобщава CNN Greece, цитирайки решението на съда.

То се основава на публикувана конкретна мотивация на върховните съдии, която гласи, че партията на осъдения лидер на "Златна зора" не зачита Демокрацията, има за цел отслабването и унищожаването на демократичното устройство". Ръководството на партията "Ethniko Komma Hellenes" от основаването й до днес се упражнява от Илиас Касидиарис.

Според "мотивите на решение № 8/2023 от 404 страници на отдел А1 на Върховния съд, Илиас Касидиарис "подбужда към използване на насилие, насърчава политика, която не зачита демокрацията и има за цел да отслаби и унищожи демократичната държава и институциите на правовата държава“. В съдебното решение се посочва, че "истинското ръководство на партията, от нейното основаване до днес, никога не е преставало да се упражнява изключително и единствено от нейния основател Илиас Касидиарис.

Следователно партията не трябва да се обявява и следователно да участва в националните избори на 20 май 2023 г. и 21 май 2023 г.“.