В сделка, която би осигурила доставките на природен газ за Гърция в случай, че потоците от Русия бъдат прекъснати, Министерството на енергетиката на южната ни съседка обяви, че DEPA Commercial, най-голямата газова компания в Гърция, е постигнала споразумение с TotalEnergies за доставка на втечнен природен газ газ (ВПГ) през зимата, ако е необходимо, пише Kathimerini.

"Това е сделка от ключово значение за енергийните доставки на страната, в случай че газовите потоци от Русия бъдат ограничени или спрени“, се казва в изявлението относно споразумението, което предвижда TotalEnergies да предоставя на Гърция два товара ВПГ всеки месец в продължение на пет месеца, до март 2023 г. Количествата представляват около една седма от годишното потребление на газ (70 тераватчаса през 2021 г.) и, според компетентни източници, заместват почти 100% от руския внос на газ, не само за DEPA, но и за страната като цяло.

DEPA внася от Газпром около 2 милиарда кубически метра газ годишно по дългосрочен договор, докато количествата, внесени от Mytilineos, Copelouzos Group и Public Power Corporation (PPC) възлизат на 1 милиард кубически метра.

Забележително е също, че договорът не определя цената на газа спрямо холандския хъб TTF, който според ръководителя на DEPA Костас Шифарас по повод продължаващия дебат в европейските институции за налагането на таван "вече не отразява баланса на търсене и предлагане“.

Гърция си запазва правото да не закупи газ, но да заплати такса за анулиране. Сделката е част от рамката за сигурност на доставките на страната, което предполага, че ако няма нужда от ВПГ, DEPA ще изплати неустойка на TotalEnergy чрез таксата за сигурност на доставките, плащана от потребителите на газовата система.

Рискът от този разход се счита за оправдан от напрегнатите обстоятелства на геополитическия и енергийния фронт през последните дни.

Според оценки на Bloomberg саботажът на Северен поток увеличава нуждите на Европа от ВПГ с 90%. Това ще означава истинска война между Европа и Азия за товари, което кара цените на корабите да достигнат нови рекорди.

Понастоящем Гърция получава руски газ чрез тръбопровода "Турски поток“, който доставя и до Унгария през Сърбия.

Атина се стреми да намали зависимостта си от руския газ чрез увеличаване на вноса на втечнен природен газ и повторно отваряне на няколко електроцентрали, захранвани с въглища, както и планира да преобразува някои газови станции на дизелово гориво.