Гърция планира да забрани продажбата на шпионски софтуер, съобщи правителството след доклад в един от местните вестници, че повече от 30 души, включително министри и бизнесмени, са били под държавно наблюдение чрез зловреден софтуер за телефони, съобщава Reuters.

Списък на лица, чиито телефони са били заразени със зловреден софтуер Predator, бе публикуван в неделя от левия вестник Documento, който цитира два източника, изиграли роля в наблюдението от името на консервативното правителство.

Правителственият говорител Янис Иконому определи твърденията, че правителството стои зад шпионския софтуер, като "неоснователни“. Съгласно думите му гръцката държава не е използвала или купувала такъв шпионски софтуер и добави, че съдебните власти ще разследват докладите на вестника.

Правителството обаче скоро ще внесе в парламента законопроект, забраняващ продажбата на шпионски софтуер. "Няма да позволим да остане сянка върху въпроси, които тровят гръцкото общество“, коментира Иконому.

Докладът на Documento е последното развитие в скандала с подслушването, който предизвика политически вълнения в Гърция.

Повечето от предполагаемите мишени, включително бивш консервативен премиер и настоящите външни и финансови министри, отказаха коментар или заявиха пред вестника, че не са запознати с въпроса.

През юли лидерът на социалистическата опозиция Никос Андрулакис подаде жалба до висши съдебни прокурори за опит за подслушване на мобилния му телефон със софтуер за наблюдение. Правителството тогава подчерта, че наблюдението е било законно, тъй като е било одобрено от прокурор.

Гръцки прокурор също разследва твърдения на журналист, че смартфонът му е бил заразен от софтуер за наблюдение при операция на гръцката разузнавателна служба.

Специална европейска парламентарна комисия (PEGA), която разследва използването на Pegasus и подобен шпионски софтуер за наблюдение, приключи посещение в Гърция и Кипър миналата седмица."Този ​​въпрос трябва да бъде спешно и напълно изяснен преди изборите догодина“, каза София Ин ‘Т Велд от делегацията на комисията пред репортери в Гърция.