Гърция ще проведе парламентарни избори през пролетта, разкри премиерът Кириакос Мицотакис в интервю пред Protothema в неделя, уточнявайки "от април нататък", преди мандатът на консервативното правителство да приключи през юли.

Следващите гръцки избори ще се проведат по пропорционална система, което прави почти невъзможно нито един кандидат да спечели категорично; и втори тур на гласуване се приема за даденост - което вещае продължителен период на политическа несигурност.

Мицотакис отбеляза, че все още не е решил дали изборите ще се състоят през април или май.

Президентските и парламентарните избори в Турция са насрочени за 18 юни, но правителството в Анкара обмисля провеждането им по-рано. "Тъй като тази дата съответства на летния ваканционен сезон, когато хората пътуват, ние обмисляме да изместим датата малко напред“, каза говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Омер Челик по-рано този месец. Възможните по-ранни изборни дати, тиражирани в турската преса, са 30 април, 7 май и 14 май.

Анкара засили реториката си срещу Гърция през последните месеци, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган дори предупреди през декември, че ракета може да удари гръцката столица. Възможно е повишено предизборно напрежение в региона, тъй като двата избора горе-долу съвпадат.

В събота по време на обиколка в северния регион Еврос (Марица), близо до сухопътната граница с Турция, гръцкият премиер каза, че "изборите ще се проведат през пролетта, по същество в момент, когато практически ще сме изчерпали четиригодишния си мандат“. Той добави, че ще се кандидатира като кандидат в регион Еврос по символични причини.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вероятно ще посети Гърция, Турция и Израел в края на следващия месец, преди изборите в региона, според съобщения в гръцките медии.