Гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис отново обвини Турция в "малтретиране на мигранти“, след като прези уикенда бяха открити близо 100 голи мъже на границата между двете страни по река Марица, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки по Skai TV Митаракис подчерта, че мигрантите, главно от Афганистан и Сирия, са били "подложени на унизително поведение“ в Турция, преди да бъдат принудени да влязат в Гърция. Министърът увери, че Гърция планира да повдигне въпроса през ООН.

В събота гръцката полиция съобщи, че е открила 92-ма мигранти голи, "някои с телесни наранявания“. Мъжете казали на полицията, че са влезли в страната с надуваеми лодки, за да прекосят река Марица - естествена граница между двете страни.

По думите на Митаракис, инцидентът е потвърден от служители на Frontex, граничната агенция на Европейския съюз. Министърът поясни, че ще обсъди въпроса с Чаба Короси, председател на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, следващия понеделник.

Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН, призова за разследване, заявявайки, че е "дълбоко разстроена от шокиращите доклади и разпространени кадри“.

В неделя Фахретин Алтън, директор по комуникациите на турския президент, отхвърли твърденията на Гърция като "фалшиви новини“.