Гърция ще получи изтребители пето поколение F-35 през 2028 г. Това обяви министърът на националната отбрана на южната ни съседка Никос Панайотопулос в интервю за телевизионния канал ERT 1.

"Първата стъпка, която трябва да се направи, е да получим отговор на искането, което отправихме за тази покупка от компетентната служба на американската администрация, очакваме това да се случи през пролетта. Трябва да уточним някои технически подробности и смятам, че с основание очакваме отговор от американците през април-май. След това ще започнат преговори по техническите и специалните условия на договора за покупката на тези самолети. Във всеки случай самолетите ще пристигнат след известно време, тъй като, както разбирате, това са самолети от пето поколение. Наред с придобиването на самолети трябва да се създаде съответната инфраструктура в базите на ВВС. Военните обмислят всички тези проблеми.Смята се, че първият от тези изтребители ще бъде получен - ако всичко върви гладко и не виждам причина това да не се случи - през 2028 г. Така че говорим за самолети, които ще бъдат получени през 2028 г. и през следващите години", поясни Панайотопулос.

Според министъра с бързото получаване на френските изтребители Rafale всички рекорди са счупени. "Тези самолети стоят в нашата база една година след подписването на договорите, нещо, което наистина трябва да кажа, че не се е случвало никога досега и не знам дали ще се повтори, не само в Гърция, но и на други места. Проблемът с придобиването се крие във факта, че преговорите, сключването на договор, изпълнението му, реализирането му, т.е. изграждането на кораб или самолет, и доставката са разделени във времето“, обясни Панайотопулос.

През юни 2022 г. Гърция изпрати искане за закупуване на 20 F-35 от САЩ с опция за още 20 от тези самолети. Тогава гръцкото правителство изрази намерението си да ускори процедурите за придобиване на най-новите самолети. На 8 февруари 2023 г. ERT 1 съобщи, че председателят на комисията по външни работи на Сената на САЩ Робърт Менендес е одобрил продажбата на изтребители F-35 на Гърция, последвано от установения процес на одобрение от администрацията на САЩ и ратификация на договора.

Гърция си сътрудничи със САЩ от 1989 г. и по американската програма за многоцелеви изтребители F-16. Последната доставка на такива самолети бе извършена през 2009 г., когато Гърция получи 30 от най-модерните към онзи момент F-16 Block 52+ Advanced. През 2020 г. започна програма за надграждане на F-16 до ниво Viper - гръцките ВВС получиха първия такъв самолет през септември 2022 г. Като част от тази програма се планира да се модернизират 83 самолета F-16 Block 52+ и 52+ Advanced.

В Гърция вече пристигнаха и първите 9 от закупените от Франция 24 бойни самолета Rafale.