Заради провокациите на Анкара с безпилотни летателни апарати (БЛА) в района Егейско море, в Атина решиха да вземат мерки.

Гръцките власти се притесниха от все по-честото нарушаване на тяхното въздушно пространство и заради това според гръцката медия Kathimerini се готвят да изградят щит срещу турските безпилотни летателни апарати.

 

Тревогите се засилват и от различни изказвания на турските власти. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган често отбелязва, че безпилотните им летателни апарати достигат до Африка, Азия и Европа.

Турският министър на промишлеността Мустафа Варанка твърди, че техните въоръжени сили разполагат с най-малко 200 безпилотни самолета.

Преди дни главният изпълнителен директор на частната турска отбранителна компания Baykar - Селчук Байрактар, който е и зет на Ердоган, представи Kizil Elma ("Червената ябълка") - нов модел на безпилотен боен самолет. Той е изцяло турско производство и се очаква да излети за първи път през март 2023 година.

До този момент Baykar смята за своя най-успешен безпилотен изтребител Bayraktar TB2. От този модел са произведени най-малко 300 самолета, като около 180 от тях са на въоръжение в турските сили за сигурност.

Те се използват за нанасяне на целеви удари по танкове и бойни бронирани машини. Експортният успех на този модел безпилотен самолет е впечатляващ - от него са продадени бройки в Азербайджан, Украйна, Катар, Либия, Туркменистан, Нигерия и Пакистан. Има информации и че от него са доставени бройки в Етиопия, Джибути и Киргизстан. Полша също е направила поръчка от 24 самолета Bayraktar TB2.

Bayraktar Akinci е вторият безпилотен самолет на компанията, способен да пренася оръжейни системи земя-въздух и въздух-въздух.

Турската аерокосмическа компания (TUSAS) също произвежда дронове от модела Anka, от които вече е продала в чужбина около 40 бройки. Още осем трябва да бъдат доставени в Тунис, а три - в Казахстан. TUSAS произвежда и самолета Aksungur.