Гърция е отговорила на поредицата от агресивни изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и други турски официални лица, като е изпратила писма до всички членове на Съвета за сигурност на ООН, до генералния секретар Антонио Гутериш и до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщиха източници от външното министерство на южната ни съседка в понеделник, пише Kathimerini.

Според същите източници писмата просто цитират оригиналните изявления на турски официални лица, без допълнителни коментари. Те са толкова "възмутителни“, че не са необходими допълнителни коментари, отбелязват събеседниците на атинското издание.

Междувременно министърът на външните работи Никос Дендиас благодари на чешкия си колега Ян Липавски за реакцията на чешкото председателство на Европейския съюз на последните изказвания на Ердоган срещу Гърция.

"Неприемливите заплахи към страните-членки на ЕС, като тези, отправени към Гърция в неотдавнашната публична реч на президента Ердоган, са изключително безполезни в това отношение“, написаха в "Туитър“ от чешкото външно министерство в събота.

Говорейки на фестивал за въздушни технологии в черноморския град Самсун, където Турция показа прототипа на безпилотен боен самолет по-рано в събота, Ердоган призова властите в Гърция да си припомнят събитията от Измир (Смирна) през 1923 година и ги предупреди, че турската атака може да дойде "внезапно, във всяка една нощ“.

"Вашата окупация на островите не ни обвързва. Когато дойде времето, часът, ще направим необходимото“, увери Ердоган.