Остава разногласието между страните от ЕС по отношение на мерките, насочени към така наречения "сенчест флот“ на Руската федерация, който се състои от полулегални петролни танкери. Държави като Гърция, Кипър и Малта се противопоставиха на подобни мерки, съобщава Financial Times.

Изданието пише, че в сряда посланиците на страните-членки на ЕС обсъдиха проект на нов пакет от санкции срещу Руската федерация, който включваше и забрана за реекспорт на руски втечнен природен газ - за първи път ЕС официално се насочи към руски газови продукти - което според един от участниците в срещата беше наречено "една крачка напред"

Двама души казаха, че има несъгласие относно обхвата на мерките, но няма идеологическо противопоставяне или твърди червени линии.

Най-големият проблем се отнася до затягането на санкциите срещу танкери, които Русия използва за транспортиране на суров петрол с непроверени застраховки и неясни структури на собственост.

Държави като Гърция, Кипър и Малта се противопоставиха на мерките, твърдейки, че те само ще доведат до това корабните оператори да прибягнат до все по-непрозрачни стъпки, за да скрият флотите си, и в крайна сметка ще увеличат риска от голяма морска катастрофа – и следователно потенциално ще причинят щети на цялата корабна индустрия.

Индивидуалните санкции срещу повече от 100 души, замесени в депортирането на украинци от окупирани територии и производството на оръжия, също са включени в предложения пакет, заедно с мерки срещу заобикалянето на мерките, насочени към затваряне на вратички в съществуващите санкции.

Също така стана известно, че ЕС се готви да затегне санкциите срещу Беларус, за да затвори вратичка, която позволяваше на Москва да внася луксозни автомобили и други западни стоки, забранени от предишни санкции.