Уверението на премиера Кириакос Мицотакис, че изборите ще се проведат през май, като 21-ви и 28-ми се считат за най-вероятни дни, постави политическата система на Гърция в претоварване до 2 юли, когато се очаква вторият тур. През това време ще има три или вероятно четири периода с изключително напрежение, пише Kathimerini.

Като се има предвид минималният изборен срок от 21 дни, първият период вече е започнал, тъй като парламентът трябва да бъде разпуснат не по-късно от 28 април. Дотогава се предвижда да бъдат приети няколко законопроекта и главно разпоредби-изменения. През това време е вероятно политическите лидери да кръстосат шпаги на фона на влаковата катастрофа.

Вторият период ще започне с президентския указ за разпускане на парламента и въвеждането на процедури за формализиране на политическите формации и кандидатите за народни представители. В същото време ще трябва да се направят промени на министерско ниво, на лица с вътрешнопартийно доверие с оглед на изборите. По-конкретно става въпрос за вътрешния министър и говорителя на правителството.

Третият период ще бъде при официализиране на изборните резултати, когато председателят на парламента или неговият заместник ще обяви на президента разпределението на партиите в новия парламент.

Тъй като не се очаква еднопартийно правителство след първия тур на гласуването с простата пропорционална избирателна система, президентът Катерина Сакеларопулу ще издаде проучвателни мандати, като лидерите на първите три партии ще бъдат мандатоносители последователно.

Междувременно парламентът ще бъде свикан в новия си състав, а депутатите ще положат клетва. Всеки мандат е със срок от три дни. Смята се, че кумулативният период от девет дни е малко вероятно да бъде изчерпан с оглед на показанията досега.

Четвъртият период започва на 2 юли, когато трябва да се състои вторият тур, който според новият избирателен закон може да доведе до еднопартийно правителство. Ако няма такова, цикълът на проучвателни преговори се отваря отново с цел съставяне на коалиционно правителство. Ако правителството бъде договорено, ще са необходими няколко дни за съставянето му и за гласуване на доверие.

В случай, че и тогава няма споразумение, страната ще трябва да отиде на трети тур на изборите.