Гръцките власти обмислят своя отговор на подписването на споразумение за проучване на въглеводороди между базираното в Триполи либийско правителство и Турция, пише Kathimerini.

Атина смята, че споразумението може да има отражение върху нейния суверенитет, тъй като се основава на оспорвания турско-либийски меморандум, подписан през 2019 г., "който разграничава зоните на морска юрисдикция на двете несъседни държави и пренебрегва факта, че Гърция и Египет стоят на пътя географски“, отбелязва атинският ежедневник.

Докато обмисля своя отговор, правителството информира чуждестранни дипломати и служители за споразумението от понеделник и последиците от него. Външният министър Никос Дендиас се срещна във вторник с посланиците на Китай и Обединеното кралство, докато министър-председателят Кириакос Мицотакис информира гостуващата междупартийна делегация на Камарата на представителите на Съединените щати, водена от председателя на Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите Адам Смит.

Мицотакис заяви, че Гърция "няма да приеме нарушаване на нейния суверенитет или суверенни права“. Той говори за "екстремна и ескалираща агресивна реторика“ от Турция, която включва поставянето под въпрос на гръцкия суверенитет на нейните острови, "което е неприемливо“.

Делегацията на Конгреса се срещна и с Дендиас и министъра на отбраната Никос Панайотопулос.

Освен това Гърция получи пълната подкрепа на Европейския съюз за законността на споразумението, което накара говорителя на турското външно министерство Танджу Билгич да отговори, че "забележките на Гърция и ЕС относно споразумението на Турция с Либия за въглеводородите нямат значение или стойност“ и упрекна "подкрепата на ЕС за максималистичните искания на Гърция“.

Източници от гръцкото министерство на външните работи отбелязаха във вторник, че подписването на споразумението за проучване е оспорвано в самата Либия.

Либийският парламент, базиран в източния град Бенгази и в пряка опозиция на базираното в Триполи "Правителство на националното съгласие“ (ПНС), го заклейми като незаконен акт, както направи през 2019 г. по отношение на меморандума, и изглежда, че има и несъгласни гласове в ПНС.

Твърди се, че петролният министър е скептичен, а външният министър Найла Мангуш спомена, че Либия "не е ратифицирала“ споразумението от 2019 г., за раздразнение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.