Гърция призова Турция да спазва международното право в Егейско море, като същевременно подчертава, че няма да прави отстъпки на Анкара в суверенните си права по отношение на териториалните води. Това заяви на брифинг официалният представител на правителството в Атина Йоанис Иконому, предават водещите гръцки медии.

Той бе помолен да коментира последните изявления на турски официални лица по отношение на Гърция. "Страната ни има постоянна позиция в отношенията с Турция. Смятам, че най-добрият път към добрите и стабилни отношения е зачитането на международното право. Гърция винаги изхожда от това и в същото време не прави отстъпки по отношение на своите суверенни права и въпроси на националния суверенитет“, подчерта Иконому.

На въпрос дали Гърция ще провъзгласи изключителна икономическа зона край остров Крит, Иконому отговори кратко: "По въпросите на външната политика нашето правителство винаги действа въз основа на международното право и нашите национални интереси“.

В рамките на среща в понеделник с командващия състава на ВМС турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Анкара няма да позволи на своя съсед и съюзник в НАТО Гърция да разшири съществуващите граници на териториалните води в Егейско море.