Основите, които положихме за три години, са здрави и стабилни, въпреки постоянно променящата се ситуация. В Гърция наблюдаваме непрекъснат поток от инвестиции, което ни изпълва с оптимизъм и решимост да продължим динамично и в бъдеще, заяви генералният секретар за международни икономически отношения на Гърция Йоанис Смирлис по време на изказването си на конференцията на Economist, предаде ANA-MPA.

Смирлис се позова на изключително взискателната и трудна ситуация, оформена от фактори като пандемичната криза и войната в Украйна, която - както каза той - правителството посреща като предизвикателство и провежда реформи за привличане на инвестиции. В резултат на това Гърция вече е надеждна инвестиционна дестинация и регионален център на стабилност и развитие.

Смирлис подчерта значението на икономическата дипломация, като се позова на структурните реформи, осъществени от външното министерство, и на "инструментите", предоставени на износителите, с цел да се засили експортният профил на гръцките компании, така че те да могат да играят водеща роля на международните пазари.

"2021 г. беше знакова за гръцкия износ, който постави рекорд от 40 млрд. евро, което съответства на 22% от БВП", обясни той, като посочи, че "за първите седем месеца на 2022 г. виждаме, че износът ни показва увеличение от почти 40% в сравнение със същия период на миналата година".

Говорейки за притока на преки чуждестранни инвестиции, Смирлис заяви, че те се доближават до 5 млрд. евро в Гърция за 2021 г., което е най-големият приток на чужди инвестиции от 2002г. насам.

В този контекст той се позова на скока на стратегическите инвестиции в периода юли 2019 г. - октомври 2021 г., като одобрените инвестиционни планове надхвърлят 8 млрд. евро, докато в периода февруари 2015 г. - юли 2019 г. те са възлизали на 1,3 млрд. евро.