Намалението на цените на артикулите в супермаркетите ще бъде видимо за потребителите от началото на март, поради прилагането на мерки от Министерството на развитието, докато както коментираха ръководители на пазара пред Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА), се смята за сигурно, че целта за намаляване на инфлацията на храните ще бъде постигната.

Няколко дни преди влизането в сила на мерките срещу високите цени в супермаркетите, което започва от 1 март, Министерството на развитието пристъпи към нова намеса за ограничаване на поскъпването.

Според Гръцката статистическа служба (ELSTAT) "ралито“ на цените на хранителните продукти продължи през януари, въпреки че беше регистрирано леко забавяне на темпа на инфлация. Междувременно един от факторите, които подхраниха цикъла на високите цени – т.е. енергията – представя по-добра картина.

Министерството също така е предприело мерки за справяне с явлението хранителни отпадъци, като предлагане на продукти на особено ниски цени на заинтересованите потребители.

Разширен е и списъкът на продуктите, които подлежат на преразглеждане за повишение на цените и за които според действащото законодателство бизнесът не може да провежда промоционални акции през следващите три месеца, както и списъкът на свежите продукти, за които "нетни цени " се прилагат с добавяне на категориите "прясно ярешко" и "прясно агнешко".

Според пазарните оценки мерките на министерството ще се справят с предизвикателството на инфлацията, тъй като засягат широк спектър от позиции.