Гърция претендира за водещата роля в преноса на "зелена“ енергия, произведена в Африка и Близкия изток, към Централна и Западна Европа, която да замени руския природен газ и да остави в миналото тръбопроводите и изкопаемите горива, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Зелените“ енергийни коридори ще заменят тръбопроводите, които пресичат Европа от изток на запад и от север на юг. Новите източници на зелена енергия за Европа са на юг и през Средиземно море, в Северна Африка и Близкия изток, а пътят за транспортиране на произведената там енергия до Европа минава през Гърция.

Според оценките на мрежата на европейските мрежови оператори (ENTSO-E), в допълнение към 23-те гигавата трансгранични междусистемни връзки, планирани до 2025 г., Европа ще има нужда от допълнителни 64 гигавата до 2030 г. и от 132 гигавата до 2040 г.

Гърция вече стартира две стратегически международни връзки, за да формира "зелен“ енергиен коридор между Европа, Северна Африка и Близкия изток, а именно междусистемната връзка с Кипър и Израел и тази с Египет.