Министерството на туризма на Гърция обяви днес, че е приключило подготовката на програмата "Седмицата на Родос", предназначена за всички, независимо от националността, които са евакуирани от хотели в Родос през юли 2023 г. по време на горски пожари, предава Beta.

Те ще могат да останат безплатно седем дни или шест нощувки на остров Родос в хотели, участващи в програмата на гръцкото правителство, от 10 април до 31 май и от 1 октомври до 15 ноември тази година.

Категорията на хотела и стаята ще трябва да съответства на категорията на хотела и стаята, в които тези гости са отседнали по време на горските пожари миналото лято.

Гръцкото правителство ще раздава електронни ваучери на потребителите, които имат право на обезщетение.

Завършен е регистърът на потребителите въз основа на данните, които евакуираните хотели са въвели в специалната дигитална платформа на https://vouchers.gov.gr/gr/rodos-week.

Данните са въведени и от туроператорите, които управляват резервациите на физически лица за престой в Родос през юли миналата година.

В същия ден на потенциалните потребители е изпратен линк чрез дигиталната платформа на посочения от тях имейл адрес.

Ако потребителите не са получили този линк, те могат да кандидатстват сами през гръцката дигитална платформа, се посочва в съобщението, като се напомня, че кандидатстването започва днес (1 април) и продължава до 4 април.