Гърция планира да покрие 10% от разходите за храна на повечето домакинства за шест месеца, считано от февруари, мярка, която ще бъде финансирана чрез облагане на свръхпечалбите на двете петролни рафинерии в страната, заяви премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, цитиран от Bloomberg.

"Фискалните. разходи ще бъдат 650 милиона евро“, заяви премиерът в събота вечерта, преди депутатите да започнат гласуването на бюджета на страната за 2023 г. Този бюджет е първият от 12 години, който се изпълнява извън рамката за мониторинга, на който страната беше подложена след финансовата криза и дадените й спасителни пакети.

Допълнителната подкрепа за разходите за храна трябва да покрие 85% от домакинствата или около 8,4 милиона граждани, добави премиерът. Досега правителството е похарчило малко над 15 милиарда евро за смекчаване на нарастващите разходи за живот.

Атина предвижда икономиката да нарасне с 1,8% през 2023 г. след спад от 5,6% тази година. Растежът ще помогне за намаляване на публичния дълг като процент от брутния вътрешен продукт до 159,3%, докато правителството очаква връщане към първичен излишък от 0,7% от БВП през 2023 г.