Правителството на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис е подкрепило предложението на обществени организации за откриването на културен клуб в Благоевград, който ще носи името "Василий II Македонец“ - византийският император, останал в историята с прозвището си "Българоубиец", съобщават медиите в южната ни съседка.

Инициатори на предложението са представители на националистическата партия "Златна зора“, която на практика прекрати съществуването си след мащабния съдебен процес от 2020 година срещу лидерите й и редица нейни членове. Множество видни общественици обаче подкрепиха идеята за откриването на клуб, който да "пази историческата памет на гърците по тези земи“.

Добре запознати източници разкриват, че сред политическите кръгове в Атина отдавна назрява недоволство срещу отношението към гърците в България. Няколко медии припомнят за инцидента от предходните месеци, при който гръцки студенти са били бити и обиждани на национална основа при свада в нощен клуб в Студентски град в София. Един от тях бе приет в болница.

Освен това депутати от различни партии настояха Гърция да предприеме всички възможни мерки в рамките на Европейския съюз за спиране на финансирането на България от фондовете на Общността заради отказа на официална София да признае, че "българите са говорели на гръцки до 862 година, когато византийските братя Кирил и Методий са им подарили глаголицата“.

За откриването на клуба ще бъде изпратена делегация начело с премиера Кириакос Мицотакис и други високопоставени политици от всички партии. Едновременно с това е взето решение лидерът на "Златна зора“ Николас Михалолиакос да бъде пуснат временно от затвора. Заедно със свои съпартийци се очаква той да пристигне в Благоевград за мероприятието, което ще се проведе под мотото "Македония е Гърция“. В социалните мрежи вече се организират групи за преминаването на границата.

Името на клуба – според инициаторите на идеята, е избрано във връзка с подвизите на византийския император по българските земи, дълбоката историческа следа, която оставя и приноса му за сближаването на народите на Балканите. 

Василий II Македонец е на власт от 976 до 1025 година, като неговото управление се смята за връх на византийското могъщество. С покоряването на България през 1018 година той възстановява господството на Византия над Балканския полуостров. В битката при село Ключ от 29 юни 1014 година войските на императора нанасят тежко поражение на цар Самуил, като според свидетелствата на различни средновековни летописци броят на загиналите българи е значителен, а попадналите в плен са ослепени по заповед на Василий II, наречен по-късно "Българоубиец“.

Хванахте ли се? Честит Ден на шегата от екипа на "Фокус“!