Гърция отхвърли твърденията в протестната нота, която Министерството на външните работи на Турция връчи на дипломатическия представител на Атина в страната, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

В текста на външнополитическото ведомство в Анкара бе подчертано, че съседната страна нарушава международното право чрез прехвърлянето на бронирани военни превозни средства – включително на танкове - на граничните острови в Егейско море Хиос и Лесбос, разкриха дипломатически източници от Атина.

Демаршът бе връчен на гръцкия посланик в Анкара Христодулос Лазарис в понеделник. Турските власти изразиха протест и пред посолството на САЩ в страната, тъй като техниката, прехвърляна от гърците на демилитаризираните острови, е американска.

Гръцкият посланик подчерта, че позициите на страната му са изчерпателно представени в двете писма до генералния секретар на ООН, отбелязват източниците на вестника, като същевременно уверяват, че Атина спазва стриктно задълженията си, произтичащи от Лозанския договор от 1923 г.

Освен това Лазарис е подчертал пред турските официални лица, че Гърция не е страната, която заплашва съседа си с война, нито е струпала голям десантен флот на своите брегове, както направи Турция.

Лазарис посочи, че Турция продължава да не зачита суверенитета на Гърция с непрекъснатите си нарушения на въздушното пространство и полетите над гръцка територия.