Решението на държавното и политическо ръководство на Северна Македония да не използва "конституционното име на страната в публични изказвания“ представлява "фрапантно нарушение“ на Преспанското споразумение. Това подчерта министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетритис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Спазването на международното право и международните споразумения е в основата на международния мир и сигурност и не включва избирателното им прилагане“, коментира Герапетрис в Люксембург преди среща с колегите си от Европейския съюз.

Ден по-рано новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски определи като "срамно“ включването на наименованието "Северна“ в конституционното име на страната.

Първият дипломат на Атина заяви още, че Гърция застава "на страната на Кипър, който в момента е заплашван грубо и цинично“, като посочи, че "заплахата срещу държава членка на ЕС, срещу нейното съществуване и суверенитет, е неприемливо действие“.

В телевизионно обръщение миналата седмица лидерът на "Хизбула“ Сайед Хасан Насрала заплаши Кипър за първи път, като предупреди правителството в Никозия да не сътрудничи военно с Израел.