Гърция преразглежда доставката на произведените в Русия ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300 и Toр-M1 за Украйна след руски военен удар, нанесен близо до министър-председателя на страната по време на посещение в Украйна, пише Army Recognition.

Тази преоценка бележи повратна точка, след като на 6 март 2024 г. в Одеса, Украйна, руска ракета се взривява само на 500 метра от конвоя, в който пътуват гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис и украинският президент Володимир Зеленски.

След тази атака гръцките медии съобщиха, че страната може да достави на Украйна своята система С-300 ПМУ-1, ако в замяна си осигури по-модерната американска система MIM-104 Patriot.

Гърция първоначално изключи възможността да предостави С-300, закупена от Кипър през 90-те години на миналия век.

Важно е обаче да се отбележи, пише Army Recognition, че Гърция вече е направила това изявление през декември 2022 г.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Гърция снабдява Киев с бойни машини на пехотата и стрелково оръжие.

Фредерико Борсари, експерт по отбрана в Центъра за анализ на европейската политика, подчертава значението на потенциалния трансфер на гръцки С-300 за Украйна, особено след неотдавнашното унищожаване на поне една пускова установка M903 за системата за противовъздушна отбрана Patriot PAC-2 от руска балистична ракета "Искандер-М".

Съединените щати, Германия и Нидерландия предоставиха на Украйна ракети Patriot, които успешно свалиха руски хиперзвукови ракети "Кинжал" и няколко руски военни самолета.

Гърция също така обмисля да прехвърли своите системи за противовъздушна отбрана Тор-M1 и 9К33 "Оса" на Украйна.

Докато системите С-300 и Toр-M1 представляват голям интерес за Украйна, както многократно е заявявал президентът Зеленски, системата "Оса" се счита за остаряла от украинците. Гърция е готова да замени своите системи С-300 ПМУ1 за системи за противовъздушна отбрана Patriot американско производство и "за нищо друго".

Според военни данни за 2023 г. Гърция разполага с 21 системи за противовъздушна отбрана Toр-M1.