Израел и Гърция подписаха споразумение на стойност 400 милиона долара, което предвижда продажба на южната ни съседка на противотанкови ракети Spike, предава Reuters, като се позовава на Министерството на отбраната на еврейската страна.

Агенцията отбелязва, че Spike е управляема противотанкова ракета, използвана от много страни от Европейския съюз и НАТО. Произведена е от израелския държавен отбранителен изпълнител Rafael.

"Ракетите Spike ще подсилят оперативните инструменти на гръцката армия. очакваме по-нататъшно разширяване чрез стратегическо сътрудничество в близко бъдеще“, заяви изпълнителният директор на Rafael Йоав Хар-Евен.

Министърът на отбраната на Израел на свой ред също подчерта, че споразумението засилва връзките между двете страни.

Миналата седмица Израел и Rafael обявиха, че ще предоставят усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана David’s Sling на Финландия, след като тя официално се присъедини към НАТО.

Финландия ще получи отбранителната система, предназначена за прихващане на балистични и крилати ракети, съгласно сделка за 345 милиона долара. Все още се изисква одобрение от САЩ, които участват в разработването на системата.

Правителството в Хелзинки отбеляза, че сделката с Израел значително ще повиши  способностите на финландската армия, а Израел я нарече "качествен скок“ в сътрудничеството в областта на отбраната между страните.