Външният министър Никос Дендиас изпрати писмо до заместник-председателя на Европейската комисия и върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, призовавайки за прилагане на регламента, забраняващ вноса на риба от Турция в ЕС поради практиката на незаконен, недеклариран и нерегулиран (ННН) риболов от турски кораби в гръцки териториални води, съобщава Kathimerini.

Дендиас написва писмото в отговор на неотдавнашната незаконна дейност на турски риболовни лодки около гръцкия остров Фармакониси в Източно Егейско море и в него подчертава, че инцидентите с незаконен риболов са друго средство, което Турция използва, за да приложи своята ревизионистична политика и да предизвика статуквото в региона. Освен това добавя, че тази практика също така увеличава възможността от злополука, която може да бъде инструментализирана от Анкара, за да ескалира напрежението между Гърция и Турция.

Според дипломатически източници външният министър подчертава необходимостта ЕС да предприеме мерки, които ще наложат финансови санкции на Анкара, ако Турция продължи това поведение, и призовава за прилагането на съответния регламент (1005/2008) за борба с ННН риболова. Това предвижда, че ако трета държава не се съобрази, тя се класифицира като несътрудничеща и нейните рибни продукти могат да бъдат забранени за пазара на ЕС. По този начин, отбелязва Дендиас, ЕС ще изпрати силно послание към Анкара и ще демонстрира на практика солидарността на ЕС с държава-членка, която е изправена пред предизвикателства за своя суверенитет и заплахи от война почти ежедневно.

Дендиас също така се позовава на инцидента от 5 януари, когато турски кораб тормози лодка на гръцката брегова охрана, изпълняваща мисия за идентифициране на три турски риболовни лодки, които са били незаконно в гръцките териториални води.