Гърция и България са близо до подписване на меморандум за разбирателство за поддържане на стратегически запаси от природен газ в съоръженията в Чирен в северозападната част на страната ни, където Гръцката публична газова корпорация (DEPA) вече е прехвърлила количества, еквивалентни на около 400 000 мегаватчаса, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Въпросът е част от по-нататъшното сътрудничество на двете страни по въпросите на енергийната достатъчност с оглед на зимния сезон. Той е бил обсъден на работната вечеря, организирана в четвъртък от министъра на околната среда и енергетиката на южната ни съседка Костас Скрекас, за вицепремиера ни Христо Алексиев и министъра на енергетиката на Росен Христов.

Гърция няма други газови хранилища освен Ревитуса; следователно, съгласно регламент на ЕС, тя трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС. В този контекст тя вече подписа меморандум за разбирателство с Италия, където гръцките компании вносители започнаха да съхраняват газ, а сега се очаква друг такъв с  България.

Според информацията, планът е количествата, които ще се съхраняват от гръцки компании в България, да се компенсират с количества или азерски газ, или втечнен природен газ, предназначени за съседната страна. С други думи, Гърция ще може да задържи съответните количества, вместо да чака прехвърлянето им от България, като по този начин ще си гарантира, че ще може да ги използва във всеки един момент.

Планът за извънредни ситуации на Регулаторния орган за енергетика принуждава компаниите вносители на газ да поддържат запаси от 1 ноември 2022 г. до 21 март 2023 г. или в Италия, или в друга европейска страна, при условие че цената не е по-висока от определената за Италия. Общите резерви възлизат на еквивалента на 1,14 тераватчаса.

България от своя страна очаква по-нататъшна помощ от Гърция за доставките на газ, тъй като настоящата зима е първата без руски газ. До април 2022 г., когато Русия прекрати доставките, той покриваше почти 100% от общото годишно потребление от 33 TWh.

В периода след април и особено след миналия август с пускането на Интерконектора Гърция-България (IGB), Гърция се превърна в ключов портал за и същевременно източник на природен газ за доставките на българския пазар.

Позовавайки се на информация от Министерството на околната среда и енергетиката в Атина, на свой ред държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA съобщава за срещата, че "в топъл климат е потвърдено исторически тясното и ефективно сътрудничество между двете страни в енергийния сектор. Сред обсъжданите въпроси беше укрепването на сътрудничеството между Гърция и България в областта на природния газ и в съхранение на запаси от природен газ“.