Гръцкото правителство разкри подробности за плана за субсидиране на сметките за електричество и природен газ за домакинствата, който цели да смекчи скока в цените след пандемията и нахлуването на Русия в Украйна, пише Kathimerini.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас заяви в сряда, че началните цени на киловатчаса електроенергия за октомври падат с 14-16 цента въз основа на обявените от доставчиците ценови листи и размера на държавната субсидия. Тази помощ ще продължи да обхваща всички потребители, без критерии за доходи. Въпреки това от октомври ще бъдат въведени нива с по-висока субсидия за най-ниската консумация и възнаграждения за спестяването на енергия с допълнителна отстъпка.

Субсидиите в Гърция през октомври са както следва:

– При потребление 0-500 киловатчаса на месец субсидията е 43,6 евро цента на киловатчас, като покрива 90% от увеличението и 90% от домакинствата.

– За потребление от 501-1000 киловатчаса, субсидия от 38,6 цента на киловатчас (съответстващо на 80% от увеличението), която се увеличава до 43,6 цента, ако потреблението се намали с поне 15% в сравнение с миналата година.

– За потребление от 1001 киловатчаса и повече (отнася се за 2% от домакинствата) субсидия от 33,6 цента на киловатчас. По същия начин, ако потреблението се намали с поне 15% спрямо миналата година, субсидията се увеличава с 5 цента и достига предишното ниво (38,6 цента).

– По "Социалната тарифа за домакинствата“ субсидията е 48,5 цента за киловатчас.

За природния газ държавната енергийна компания DEPA ще предостави на всички битови потребители хоризонтална субсидия от 90 евро на МВч, която ще покрие приблизително 50 процента от увеличението на ставката. За бизнеса субсидията ще бъде 40 евро на МВч. Субсидиите за природен газ за всички търговски потребители и индустрията от правителството ще достигнат 40 евро за термичен МВч независимо от размера, оборота или броя на служителите през октомври.

Скрекас също така обяви такса от 10 евро на МВч за енергийните компании за природен газ. Приходите ще бъдат използвани за подпомагане на уязвими домакинства, инвестиции в алтернативни горива и разширяване на инфраструктурата за природен газ, което помага да се сложи край на зависимостта от руския газ.