Гърция, България, Румъния и Унгария се споразумяха да подобрят междусистемните връзки и транспортния капацитет на своите газови мрежи, част от дългогодишните им усилия за диверсификация на източниците на газ и засилване на ролята им във веригата за енергийни доставки в Европа, отбелязва Reuters.

През 2016 г. четирите страни се споразумяха да разработят необходимата инфраструктура за реализацията на т.нар. Вертикален газов коридор, който ще позволи двупосочни газови потоци от Гърция към Северна Европа, през България, Румъния и Унгария.

След като Русия спря доставките на газ за Европа на фона на войната в Украйна, европейските страни търсят алтернативни доставчици на газ и по-активно се стремят към енергийно сътрудничество.

Съгласно меморандума за разбирателство, подписан в четвъртък в кулоарите на конференцията за втечнен природен газ (ВПГ) в Атина, гръцката DESFA, българската "Булгартрансгаз“, унгарската FGSZ и румънската SNTGN Transgaz се съгласиха да започнат разговори по регулаторните и икономическите аспекти на коридора, обявиха от DESFA в изявление.

Споразумението ще продължи три години с опция за удължаване с още една, допълват от компанията.

"(Това) е важна стъпка към изпълнението на Вертикалния коридор, проект, който значително ще допринесе за сигурността на доставките в по-широкия регион“, увери главният изпълнителен директор на DESFA Мария Рита Гали.

Тя добави, че проектът допълнително ще засили ролята на Гърция и региона в енергетиката.

ICGB, собственик на втора газова връзка между Гърция и България (IGB) – ключова част от Вертикалния газов коридор, който започна работа тази година – и "Газтрейд“, разработчик на плаващо съоръжение за съхранение и регазификация край северното гръцко пристанище Александруполис, също подписаха споразумението в четвъртък.

IGB ще стане по-важен, след като максималният му годишен капацитет от 3 милиарда кубически метра се повиши.

"В координация с DESFA имаме възможност да увеличим този капацитет (до) до 5 милиарда кубични метра годишно“, казаха двама висши ръководители в ICGB, добавяйки, че това трябва да се случи заедно с пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, което трябва да се случи през 2024 г.

Гърция започна да изнася газ за България, която беше прекъсната от руските доставки по-рано тази година, след като отказа да плаща горивото в руски рубли.

Последното развитие се вписва добре в плановете на Гърция да се превърне в основен транзитен маршрут за втечнен газ в Европа, подчертава медията.

Тази година Атина намали наполовина вноса си на руски газ, като вместо това увеличи доставките на ВПГ, главно от САЩ и Египет, до единственото си съоръжение за ВПГ в Ревитуса близо до Атина.