Руски войски се бият с украински диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ) в Новая Таволжанка в Белгородска област, съобщи ръководителят на региона Вячеслав Гладков в канала си в Telegram, цитиран от РИА Новости.

"Всъщност ние отидохме, сега има битка в Новая Таволжанка. Надявам се, че всички ще бъдат унищожени, не може да бъде другояче по дефиниция", е заявил той във видеообръщение.

Губернаторът е коментирал и апела на диверсантите, които го поканиха на среща, за да разговарят за плени от тях руски войници.

"Единственото нещо, което ме спира да ги срещна, са нашите момчета в ръцете им. Най-вероятно те са ги убили. Колкото и да ми е трудно да го кажа. Но ако са живи, от 17 до 18 - ГКПП Шебекино, гарантирам безопасността им“, е заявил още той. 

Украинските бойци обстрелват Белгородска област и други руски гранични територии, нанасят удари с дронове и саботаж, твърди руската медия. (От своя страна Украйна отрича да има общо с атаките над Белгородска област). 

Медията припомня, че на 22 май група диверсанти са пробили границата и са навлезли на територията на района Грайворон. Освен това през деня бойците многократно са обстрелвали граничните райони и са пуснали дронове с взривни устройства.

В резултат на съвместните действия на авиацията, артилерията и подразделенията, покриващи държавната граница на Западния военен окръг, диверсантите са блокирани и разбити, а част от тях са изтласкани на територията на Украйна, където са обстрелвани до унищожаване, според РИА Новости. 

Общо, по данни на Министерството на отбраната на Русия, са унищожени повече от 70 бойци, четири бронирани превозни средства и пет пикапа.

Според губернатора при атаката на диверсанти е убит цивилен от село Козинка, а още 13 души са ранени. Следственият комитет образува наказателно дело по шест члена, включително тероризъм.